Ο Αβραάμ Αληχανίδης είναι ψυχολόγος και σύμβουλος επιχειρήσεων.

Για περισσότερο από 20 έτη, υπήρξε επαγγελματίας αθλητής της υδατοσφαίρισης συμμετέχοντας σε κορυφαίους ελληνικούς συλλόγους, όντας ταυτόχρονα διεθνής με όλες τις Εθνικές Ομάδες της Ελλάδας. Είχε την τιμή και την ευθύνη να διατελέσει αρχηγός σε τρεις διαφορετικές ομάδες της Α1 Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών, ήδη από την ηλικία των 18 ετών. Ολοκλήρωσε την πολυετή καριέρα του με πληθώρα διακρίσεων, όπως πρώτος σκόρερ σε διάφορες εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις καθώς και Πρωταθλητής Ελλάδος και Ευρώπης.
Διετέλεσε Ειδικός Επιστημονικός Συνεργάτης - Ψυχολόγος της Αργυρής Ολυμπιονίκη Εθνικής Ομάδας Υδατοσφαίρισης των Ανδρών, βοηθώντας την να κατακτήσει σπουδαίες διακρίσεις. Αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι κατά την θητεία του, η Εθνική Ομάδα ήταν η μοναδική ομάδα η οποία ανέβηκε στο βάθρο τριών διαδοχικών κορυφαίων διοργανώσεων (Ολυμπιακοί Αγώνες και δύο Παγκόσμια Πρωταθλήματα).
Ως στενός συνεργάτης αθλητών, ενστόλων ειδικών υπηρεσιών και άλλων ακόμη πρωταγωνιστών, αλλά και στελεχών επιχειρήσεων, διακρίνεται για την εμπνευσμένη αλλά και πρακτική του προσέγγιση σε θέματα που αφορούν στην επίτευξη στόχων, την ομαδικότητα, την υψηλή απόδοση, την επικοινωνία, την παρακίνηση και την ηγεσία. Ως ομιλητής έχει συνεργαστεί με κορυφαίες εταιρείες και οργανισμούς της χώρας ενώ παράλληλα συμμετέχει σε αναπτυξιακά προγράμματα για μαθητές και φοιτητές.
Είναι κάτοχος πτυχίου Ψυχολογίας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και HBX Disruptive Strategy από το Πανεπιστήμιο Harvard. Είναι επίσης τακτικό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων.

Resilience - Ανθεκτικότητα στην Εποχή της Αβεβαιότητας: Το Κλειδί προς την Επίτευξη Στόχων

Η έννοια της ανθεκτικότητας και πώς μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την ανασύνθεση του εαυτού μας σε αντιξοότητες είναι πιο κρίσιμη από ποτέ. Σε αυτή την ομιλία θα εξερευνήσουμε βαθύτερα την έννοια της ανθεκτικότητας και τον λόγο για τον οποίο αποτελεί ζωτικό στοιχείο για τα στελέχη σε κάθε τομέα. Η ανθεκτικότητα δεν είναι απλώς η αντίδρασή μας στην αντιξοότητα, αλλά μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, την ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων και την ενίσχυση της εσωτερικής ανθεκτικότητάς μας. Είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό που ενισχύει την ανθρώπινη αντοχή απέναντι στις δυσκολίες της ζωής. Οι ανθεκτικές προσωπικότητες αναπτύσσονται μέσω της εμπειρίας, της αυτοσυνειδησίας και της ικανότητας να διαχείρισης τους άγχους.
Με παραδείγματα από τον χώρο του αθλητισμού αλλά και των επιχειρήσεων, οι συμμετέχοντες θα κατανοήσουν τη δύναμη αυτής της δεξιότητας, αναλύοντας πώς η ενίσχυση της ψυχολογικής, συναισθηματικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας οδηγεί σε βελτιωμένη απόδοση, δημιουργικότητα και αναπτυξιακή πρόοδο. Από την προσαρμογή σε αβέβαιες συνθήκες μέχρι την αντιμετώπιση προκλήσεων ως ευκαιρίες για μάθηση, θα αναδείξει πώς η ανθεκτικότητα δεν είναι μόνο ένα απαραίτητο εργαλείο στις σύγχρονες επιχειρηματικές στρατηγικές αλλά και μια πηγή ενέργειας για τη δημιουργία πραγματικών αλλαγών.

Change - Κύματα Αλλαγής: Οδηγώντας τη Μεταμόρφωση με Συνειδητότητα

Η ομιλία επικεντρώνεται στο θέμα της αλλαγής και πώς μπορούμε να χειριστούμε αποτελεσματικά το κύμα της μεταμόρφωσης που κυριαρχεί στις σύγχρονες εποχές. Παρά το γεγονός ότι η αλλαγή είναι η μόνιμη κατάσταση της ζωής μας, οι άνθρωποι συχνά εμφανίζουν αντίσταση σε αυτήν λόγω φόβων, αβεβαιότητας και άγνοιας. 
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας θα εξερευνήσουμε τις ψυχολογικές πτυχές της αντίστασης στην αλλαγή αλλά κυρίως οι συμμετέχοντες θα λάβουν απλές, αλλά ισχυρές συμβουλές για το πώς μπορούν να ξεπεράσουν αυτήν την αντίσταση.
Η προσαρμογή στην αλλαγή απαιτεί ευελιξία και ανοικτό μυαλό. Εκεί όπου η αντίσταση εμποδίζει την πρόοδο, η αποδοχή της αλλαγής οδηγεί σε νέες δυνατότητες και ευκαιρίες που ενισχύουν τον προσωπικό μας και κοινωνικό πλούτο. Με έναν χάρτη πορείας για τη διαχείριση της αλλαγής και πρακτικά παραδείγματα, ο ομιλητής θα δείξει πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την αλλαγή, να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά με τους άλλους και να αναπτύξουμε ένα νέο πλαίσιο σκέψης που ενισχύει την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα. Μέσα από έναν ολοκληρωμένο προσανατολισμό προς την αλλαγή, οι ακροατές θα αποκτήσουν την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται για να πλοηγηθούν με επιτυχία στον συναρπαστικό κόσμο της συνεχούς μεταμόρφωσης.

Burnout - Αποτρέποντας το Burnout: Εργαλεία για την Ισορροπία και Ευημερία

Γιατί οι άνθρωποι παθαίνουν burnout στη σύγχρονη κοινωνία; Φταίει η πίεση και ο ρυθμός ζωής που συχνά οδηγούν σε πίεση και έλλειψη ισορροπίας, ή παίζουν και άλλοι παράγοντες ρόλο; Με έντονη έμφαση στην ατομική ευθύνη για την ψυχολογική υγεία, ο ομιλητής θα προτείνει απλές, καθημερινές πρακτικές που οι ακροατές μπορούν να υιοθετήσουν για να διαχειριστούν το καθημερινό στρες, να αναπτύξουν την αυτογνωσία τους και να ξεκαθαρίσουν τις προτεραιότητες, υποχρεώσεις, στόχους και αληθινές επιθυμίες τους ώστε να αποτρέψουν το burnout.
Η αντιμετώπιση του burnout δεν περιλαμβάνει απλά την αναγνώριση των συμπτωμάτων, αλλά την πρόληψη αυτών. Για την αποφυγή λοιπόν του burnout είναι άκρως απαραίτητο η κατανόηση των διαφόρων παραγόντων που μας οδηγούν στην εξάντληση έκτος του διαρκούς άγχους, όπως μεταξύ άλλων, κοινωνικά πρότυπα και στερεότυπα, έλλειψη ξεκάθαρης επικοινωνίας, σύγκρουση του «θέλω» με το «πρέπει», και λάθος διαχείριση συναισθημάτων.

Motivation - Μυστικά για Υψηλό Επίπεδο Αυτοενδυνάμωσης

Η παρακίνηση του ανθρώπινου πνεύματος προς την επίτευξη στόχων και την υπέρβαση προκλήσεων αποκαλείται κίνητρο. Το κίνητρο είναι η δύναμη που μας καθοδηγεί προς την αυτοβελτίωση, την επαγγελματική επιτυχία, και την ολοκλήρωση επιδιώξεων. Αναδεικνύεται σε στιγμές αμηχανίας και αμφιβολίας, ενθαρρύνοντας μας να υπερνικήσουμε τα εμπόδια. Οι πηγές κινήτρου είναι ποικίλες, περιλαμβάνοντας επιθυμίες για αναγνώριση, επίτευξη, και ικανοποίηση. Ενισχύεται με την πίστη στον εαυτό μας και την αίσθηση σκοπού. Το κίνητρο δεν είναι στατικό, αλλά εκφράζει την εξέλιξη των φιλοδοξιών και των αξιών μας. Κρίνεται κατ' ουσίαν από την επιμονή μας να παραμένουμε προσηλωμένοι στον δρόμο της επίτευξης και της δημιουργίας θετικής αλλαγής.
Εξετάζοντας τον λόγο που πολλοί άνθρωποι βρίσκουν δύσκολο να ενδυναμώσουν τον εαυτό τους αλλά και τις ομάδες τους, ο ομιλητής θα αναλύσει τις ψυχολογικές πτυχές της αυτοενδυνάμωσης και μέσα από πρακτικά παραδείγματα από τον χώρο του αθλητισμού και των επιχειρήσεων, θα προτείνει συγκεκριμένες στρατηγικές για το πως να ξεπεράσουν τα διάφορα εμπόδια που σταματούν την προσωπική αλλά και ομαδική εξέλιξη.