Avraam Alichanidis

Ο ψυχολόγος Αβραάμ Αληχανίδης, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Το 2002, αποφοιτώντας από το 4ο Ενιαίο Λύκειο Καλαμαριάς, εισήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή και στο Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου και σπούδασε.

Με σκοπό να ασκήσει το λειτούργημα του ψυχολόγου - ψυχοθεραπευτή και θεωρώντας ότι θα έπρεπε κανείς να αποκτήσει πρακτική εμπειρία σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας, εργάστηκε για χρόνια σε διάφορες θέσεις ευθύνης αποκτώντας πολύτιμες εμπειρίες σχετικά με τον άνθρωπο.

Μεταξύ άλλων ίδρυσε ή συν-ίδρυσε 3 επιχειρήσεις, μία στον κλάδο των λιανικών πωλήσεων, μία στον κλάδο της συμβουλευτικής επιχειρήσεων και μία στον κλάδο της εκπαίδευσης. Η μία εξ αυτών απέτυχε, η δεύτερη κέντρισε το ενδιαφέρον και πωλήθηκε ενώ η τρίτη συνεχίζει την ανοδική πορεία της.

Στα πλαίσια αυτά, το 2016 παρακολούθησε το μαθησιακό πρόγραμμα “HBX Disruptive Strategy” του Πανεπιστημίου του Harvard στην Αμερική. Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε από κορυφαίους καθηγητές του Harvard Business School, με επικεφαλής τον Clayton Christensen με θέμα το ενεργό μαθησιακό περιβάλλον που βασίζεται στο χαρακτηριστικό μοντέλο μάθησης με βάση περιπτώσεις του HBS.

Για περισσότερο από 20 έτη, υπήρξε επαγγελματίας αθλητής της υδατοσφαίρισης συμμετέχοντας σε κορυφαίους ελληνικούς συλλόγους, όντας ταυτόχρονα διεθνής με όλες τις Εθνικές Ομάδες της Ελλάδας. Λόγω των ιδιαίτερων αγωνιστικών και κυρίως προσωπικών χαρακτηριστικών του, είχε την τιμή και την ευθύνη να διατελέσει αρχηγός σε τρεις διαφορετικές ομάδες της Α1 Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών, ήδη από την ηλικία των 18 ετών. Ολοκλήρωσε την πολυετή καριέρα του με πληθώρα διακρίσεων, όπως πρώτος σκόρερ σε διάφορες εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις καθώς και Πρωταθλητής Ελλάδος και Ευρώπης.

Διετέλεσε Ειδικός Επιστημονικός Συνεργάτης - Ψυχολόγος της Αργυρής Ολυμπιονίκη Εθνικής Ομάδας Υδατοσφαίρισης των Ανδρών, βοηθώντας την να κατακτήσει σπουδαίες διακρίσεις. Αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι κατά την θητεία του, η Εθνική μας Ομάδα ήταν η μοναδική ομάδα η οποία ανέβηκε στο βάθρο τριών διαδοχικών κορυφαίων διοργανώσεων (Ολυμπιακοί Αγώνες και δύο Παγκόσμια Πρωταθλήματα).

Εξειδικεύεται σε τέσσερις κυρίως άξονες της Ψυχολογίας,

  1. στις νευρο-αναπτυξιακές διαταραχές όπως Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) και Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ),
  2. στη Συμβουλευτική αθλητών υψηλού επιπέδου και των γονέων τους, τόσο σε ομαδικά όσο και σε ατομικά αθλήματα με σκοπό, αφενός την πνευματική προετοιμασία των αθλητών, αφετέρου τη μεγιστοποίηση της απόδοσης τους και την ομαλή προσαρμογή στη ζωή μετά τον αθλητισμό. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται κάτοχοι Ολυμπιακών, Παγκοσμίων και Ευρωπαϊκών Μεταλλίων και Τίτλων,
  3. στο Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης (Burn-out) και την Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (ΔΜΤΣ) και
  4. στη Συμβουλευτική επιχειρήσεων και οργανισμών σχετικά με την αξιολόγηση και ορθή διαχείριση του προσωπικού, την δημιουργία κουλτούρας και φυσικά την αποδοτικότερη συνεργασία μεταξύ των μελών/τμημάτων/διευθύνσεων με απώτερο στόχο την βέλτιστη λειτουργία της εκάστοτε επιχείρησης

Δεξιότητες και εξειδικεύσεις

Ως εξειδικευμένος ψυχολόγος κατέχει άριστα τις δεξιότητες της επικοινωνίας, της ενεργητικής ακρόασης και της αλληλεπίδρασης, διαθέτοντας εμπειρία σε θέματα που αφορούν τους παραπάνω άξονες, όπως επίσης τις διαπροσωπικές σχέσεις με προβλήματα επικοινωνίας και συμπεριφοράς, τις συναισθηματικές και αγχώδεις διαταραχές, τα θέματα προσωπικής ανάπτυξης, αυτογνωσίας, τα προβλήματα αυτοπεποίθησης-αυτοεκτίμησης, τα υπαρξιακά άγχη, τις φοβίες, τις κρίσεις πανικού, τη διαχείριση άγχους, τα ψυχοσωματικά προβλήματα, τον επαγγελματικό προσανατολισμό, τη διάγνωση και αποκατάσταση μαθησιακών δυσκολιών.

Από το 2020 εργάζεται με παιδιά, εφήβους, γονείς και ενήλικες παρέχοντας υπηρεσίες ψυχικής υγείας και συμβουλευτικής στο ιδιωτικό του γραφείο στην Παπάφη 91Α στη Θεσσαλονίκη.