συνδρομο εξουθενωσησ στη δουλεια

Το διαρκώς συσσωρευόμενο εργασιακό άγχος οδηγεί σε επαγγελματική εξουθένωση. Το Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης (Burn-out) περιλαμβάνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) στην 11η Αναθεώρηση της Διεθνούς Ταξινόμησης Νοσημάτων (ICD-11) ως «επαγγελματικό φαινόμενο». Δεν ταξινομείται, ωστόσο ως ιατρική κατάσταση.

Το Burn-out ορίζεται στο ICD-11 ως εξής:

«Το Burn-out είναι ένα σύνδρομο που θεωρείται ότι προκύπτει από χρόνιο στρες στο χώρο εργασίας που δεν έχει αντιμετωπιστεί επιτυχώς. Χαρακτηρίζεται από τρεις διαστάσεις:

  1. Αισθήματα εξάντλησης ή εξάντλησης ενέργειας,
  2. Αυξημένη πνευματική απόσταση από την εργασία ή αισθήματα αρνητισμού ή κυνισμού που σχετίζονται με αυτή και
  3. Μειωμένη επαγγελματική αποτελεσματικότητα.

Η εξουθένωση αναφέρεται συγκεκριμένα σε φαινόμενα στο επαγγελματικό πλαίσιο και δεν πρέπει να εφαρμόζεται για να περιγράψει εμπειρίες σε άλλους τομείς της ζωής».

Τα αισθήματα εξάντλησης ενέργειας μπορεί να πηγάζουν από το αίσθημα κόπωσης και πολλές φορές από προβλήματα στον ύπνο, κάτι που αποτελεί ένα ευρύτερο σημάδι άγχους. Το άγχος μπορεί επίσης να έχει σωματικά συμπτώματα, όπως: κρίσεις πανικού, πόνο στο στήθος, πονοκεφάλους και μυϊκούς πόνους, ναυτία, ζάλη, δυσπεψία, καούρα και δυσκοιλιότητα ή διάρροια, τα οποία αυξάνουν το βάρος του προβλήματος.

Η αυξημένη πνευματική απόσταση από την εργασία ή αισθήματα αρνητισμού ή κυνισμού που σχετίζονται με την αυτή, μπορεί να εμπίπτουν σε ένα ευρύτερο σημάδι άγχους, όπως η κατάθλιψη. Το αίσθημα παραμέλησης ή μοναξιάς μπορεί να είναι ένα άλλο σημάδι άγχους, όπως και το αίσθημα αδιαφορίας ή αδυναμίας να διασκεδάσετε. Εάν συνηθίζατε να απολαμβάνετε τη δουλειά σας, το αίσθημα απόστασης ή αρνητικότητας για αυτή μπορεί να είναι σημάδι ότι έχετε εξαντληθεί.

Τέλος, η μειωμένη επαγγελματική αποτελεσματικότητα μπορεί να είναι απόρροια κάποιων ή και όλων των παραπάνω αγχωδών συμπτωμάτων και καταστάσεων οι οποίες επηρεάζουν την ικανότητά σας να εργάζεστε αποτελεσματικά.

Η εξουθένωση δεν είναι κάτι που υποχωρεί από μόνο του. Αντίθετα, μπορεί να επιδεινωθεί εκτός εάν αντιμετωπίσετε τα υποκείμενα ζητήματα που την προκαλούν. Εάν αγνοήσετε τα σημάδια της επαγγελματικής εξουθένωσης, δυνητικά αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω βλάβη στη σωματική και ψυχική σας υγεία στο μέλλον, γεγονός που θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις και σε άλλους τομείς της ζωής σας.