diataraxi elimatikis prosoxis

Τι είναι η ΔΕΠΥ;

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) - διεθνής όρος Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD)- είναι μία από τις πιο συχνές (5-7% του μαθητικού πληθυσμού) νευρο-βιολογικές διαταραχές της παιδικής ηλικίας, η οποία συνεχίζεται, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, και στην ενήλικη ζωή.

Παρότι η ΔΕΠΥ είναι μια από τις πιο μελετημένες και τεκμηριωμένες παιδοψυχιατρικές διαταραχές παγκοσμίως, έχει συγχρόνως προκαλέσει τις περισσότερες συζητήσεις και εξακολουθεί να υποδιαγιγνώσκεται σε πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της ΔΕΠΥ, δηλαδή η διάσπαση προσοχής, η παρορμητικότητα και η υπερκινητικότητα, θεωρούνται τόσο κοινά στην παιδική ηλικία, όπου συχνά η διάγνωση παραβλέπεται, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα προβλήματα που η ίδια η ΔΕΠΥ προκαλεί στη συμπεριφορά, στην κοινωνική προσαρμογή ή στη σχολική απόδοση, αποδίδονται σε ποικίλες καταστάσεις οι οποίες ενδεχομένως να συνυπάρχουν.

Έτσι η ΔΕΠΥ παραμένει συχνά αδιάγνωστη ή εσφαλμένα διαγνωσμένη ενώ, ακόμη και όταν γίνεται η σωστή διάγνωση, δεν εφαρμόζεται πάντοτε ένα ολοκληρωμένο μοντέλο συνδυασμού θεραπευτικών προσεγγίσεων το οποίο απαιτείται για την αντιμετώπισή της.

Συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματα, όπως ορίζονται από το DSM-V, είναι η διάσπαση της προσοχής, η παρορμητικότητα και η υπερκινητικότητα.

Βάσει των συμπτωμάτων που επικρατούν στα παιδιά σχολικής ηλικίας, διακρίνουμε τρεις τύπους ΔΕΠΥ: 1) τύπος Απροσεξίας, 2) τύπος Παρορμητικότητας/Υπερκινητικότητας και 3) Συνδυασμένος τύπος.

Μήπως τα παιδιά σας, παρουσιάζουν μερικά από τα παρακάτω συμπτώματα;

  • Δεν μπορεί να συγκεντρωθεί,
  • Δυσκολεύεται να παραμείνει καθισμένος/η,
  • Αποσπάται εύκολα από άσχετα ερεθίσματα,
  • Απαντάει πριν ολοκληρωθεί η ερώτηση,
  • Αποφεύγει εργασίες που απαιτούν συστηματική πνευματική προσπάθεια,
  • Διακόπτει ή ενοχλεί τους άλλους,
  • Γενικά είναι ανοργάνωτος/η,
  • Συνδυασμό συμπτωμάτων.

Μήπως εσείς παρουσιάζεται μερικά από τα παρακάτω συμπτώματα;

  • Ένα εσωτερικό συναίσθημα ανησυχίας, αδυναμίας να ηρεμήσετε,
  • Φλυαρείτε υπερβολικά,
  • Εγκαταλείψατε τις σπουδές σας,
  • Έχετε κακές σχέσεις στην προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική σας ζωή,
  • Έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση,
  • Υψηλά επίπεδα άγχους και κατάθλιψης,
  • Έχετε συχνά τροχαία και άλλα ατυχήματα,
  • Δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε τόσο τα οικονομικά όσο και τον χρόνο σας.

Αιτίες

Όπως συμβαίνει με αρκετά νοσήματα, η ακριβής αιτιολογία της ΔΕΠΥ δεν είναι απολύτως σαφής.

Ολοένα και περισσότερο, οι επιστήμονες βρίσκουν αποδείξεις ότι προέρχεται από βιολογικές αιτίες και έως σήμερα γνωρίζουμε ότι α) ως ένα βαθμό είναι κληρονομική, καθώς το 76% των παιδιών με ΔΕΠΥ έχουν συνήθως ένα συγγενή με αυτήν τη διαταραχή και β) πως ο εγκέφαλος των παιδιών με ΔΕΠΥ, παρουσιάζει διαφορές από εκείνον των συνομηλίκων τους σχετικά με τη δομή, το μεταβολισμό και τη λειτουργία συγκεκριμένων περιοχών του.

Επιπλέον, η πρόωρη γέννηση, το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ και το υπερβολικό στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο εγκεφαλικός τραυματισμός ή η έκθεση σε τοξικές ουσίες μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της ΔΕΠΥ.

Βεβαίως θα πρέπει να σημειώσω ότι η ελλιπής γονική φροντίδα σε καμία περίπτωση δεν προκαλεί τη ΔΕΠΥ, όμως πληθώρα οικογενειακών χαρακτηριστικών, π.χ. ασταθής δομή και δυσλειτουργία στην οικογένεια ή έλλειψη γονικού ελέγχου, μπορεί να συμβάλλουν στην επιδείνωση των συμπτωμάτων της καθώς και στην εμφάνιση επιπλοκών στη συναισθηματική κατάσταση ή συμπεριφορά του πάσχοντος.

Η προσέγγισή μου έχει σχεδιαστεί έχοντας όλα αυτά κατά νου. Προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως εργαλειοθήκη για την εκπαίδευση όλων των απαραίτητων δεξιοτήτων για ομαλή ένταξη και λειτουργία στις οικογενειακές, στις εκπαιδευτικές, στις κοινωνικές και στις εργασιακές σας σχέσεις.

Η εκτεταμένη εμπειρία μου με ανθρώπους οι οποίοι ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού ή παρουσιάζουν Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας, σε ηλικίες μεταξύ 2,5 έως 49 ετών, εγγυάται το αποτέλεσμα.

Για αξιολόγηση της κατάστασης σας ή αυτής των παιδιών σας και φυσικά το σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου προγράμματος παρέμβασης, επικοινωνήστε μαζί μου άμεσα.